Αντισεισμικός έλεγχος μεγάλων έργων υποδομής στον νομό Θεσσαλονίκης

Αντισεισμικός έλεγχος μεγάλων έργων υποδομής στον νομό Θεσσαλονίκης

Αρ. Πρωτ. 9422/06.11.08

Προς Υπουργό:
- ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.


Σημαντικό ρόλο στην βελτίωση του αντισεισμικού σχεδιασμού των μεγάλων έργων της χώρας μας σύμφωνα με τους ειδικούς ερευνητές του Ινστιτούτου Αντισεισμικών Κατασκευών μπορεί να διαδραματίζει το ειδικό δίκτυο επιταχυνσιογράφων. Σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες πρόκειται ουσιαστικά για ένα σύγχρονο σύστημα ελέγχου της ποιότητας κατασκευής των έργων, που τοποθετείται στον σκελετό τους και καταγράφει λεπτομερώς την αντίδρασή τους στις ταλαντώσεις που δέχονται από τις σεισμικές δονήσεις, δίνοντας στους επιστήμονες σημαντικές πληροφορίες για τη δυναμική συμπεριφορά των κατασκευών και την αντισεισμική τους θωράκιση.
Η χρήση του ειδικού δικτύου επιταχυνσιογράφων θα μπορούσε να βελτιώσει σημαντικά τη αντισεισμική θωράκιση της πόλης της Θεσσαλονίκης, καθώς το 80% των υποδομών της είναι παλιό και ως εκ τούτου πιο ευάλωτο σε ένα πιθανό χτύπημα του εγκέλαδου.

Επιπλέον, καθώς τόσο το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης όσο και ο ευρύτερος νομός τα τελευταία χρόνια βρίσκονται σε μία τροχιά ανάπτυξης και υλοποίησης μεγάλων έργων υποδομής, που πρέπει να ενισχυθούν και να κατασκευαστούν με τις καλύτερες σύγχρονες αντισεισμικές προδιαγραφές. Έργα υποδομής όπως το μετρό, η Εγνατία Οδός, το δίκτυο του φυσικού αερίου βρίσκονται σε εξέλιξη. Την ίδια στιγμή στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» οι δύο αεροδιάδρομοι προσγείωσης και απογείωσης κινδυνεύουν σε μια ισχυρή σεισμική δόνηση να σημειώσουν καθίζηση 15 εκατοστών.
Η επιτακτική ανάγκη λήψης μέτρων αντισεισμικής προστασίας της πόλης της Θεσσαλονίκης από πιθανό χτύπημα του εγκέλαδου έχει υπογραμμισθεί και σε προηγούμενη σχετική κατατεθείσα ερώτηση προς τους αρμόδιους υπουργούς ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. και ΕΣ.Δ.Δ.Α. με θέμα «Θωράκιση Θεσσαλονίκης από πιθανή σεισμική δόνηση» (Αρ. Πρωτ.: 13630/ 05.06.08).

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Προβλέπεται να τοποθετηθεί το ειδικό δίκτυο επιταχυνσιογράφων στη σήραγγα του μετρό, που βρίσκεται υπό κατασκευή στη Θεσσαλονίκη;

- Υπάρχει παρακολούθηση των επιδράσεων και των επιπτώσεων των σεισμικών δονήσεων, αλλά και πρόβλεψη για τα κτίρια κοινής ωφελείας στη πόλη της Θεσσαλονίκης και το αεροδρόμιο «Μακεδονία»;

Απάντηση Υπουργείου